Tananyagszerkesztő release 2022/7.

Funkciók

 1. LS-11538 A feladatok lista nézetének redesignja a feladatbank felületen

A feladatbank felületen a keresési találatok listájának a megjelenése átalakult. A kereső mezőnek címkéje lett, a mező egy “doboz” lett a korábbi vonal helyett. Az “Új feladat felvétele” gomb a felület bal alsó sarkába került, emellett pár, kisebb esztétikai módosítás történt.

 1. LS-11416 A feladatok megtekintési nézetének redesignja a feladatbank felületen

A feladatbank felületen megváltozott a feladatok megtekintési nézetének megjelenése kompakt és kiterjesztett nézetben is. Több kisebb esztétikai módosítás mellett a válaszoknak (vagy egy feladatnál annak megfelelő értéknek) sorszámzott címkéi lettek, valamint a média elemek megjelenése is megváltozott, az alt-text és a maximális szélesség a média elem mellett jelenik meg, ezeknek a mezőknek a címkéje is módosult: “Kép leírása” és “Beállított maximális szélesség” lett az új elnevezés.

 1. LS-11539 A feladatok lista és megtekintési nézetének optimalizálása 720p-re a feladatbank felületen

A feladatbank felületen a keresési lista nézete és a megtekintési nézet optimalizálva lett kisebb kijelzőkre is, a felület más arányokkal jelenik meg 1920x1080p kijelzőn és 1280x720p kijelzőn. A felület akkor is a kisebb kijelzőre optimalizált nézetben jelenik meg, ha a kijelző felbontása 1920x1080p, de a számítógépen be van állítva 125%-os nagyítás. A két megjelenés között az oszlopok szélességében van különbség, valamint lista nézetben ezen kívül az “Érvényesség kezdete” és “Érvényesség vége” oszlopok nem jelennek meg. 

 1. LS-11537 A feladatok szerkesztési nézetének redesignja a feladatbank felületen

A feladatok szerkesztési nézetének a megjelenése is átalakult a feladatbank felületen. A beviteli mezők “doboz”-ok lesznek, megváltozik a kijelölt és hibás állapotuk is. A nagyobb szövegek bevitelére alkalmas mezők (pl. Kérdés szövege, Súgó szövege, válaszok szövege) alapértelmezetten 1 sor magasak, de 4 sor magasságig tudnak nyúlni, utána a bennük lévő tartalom görgethető lesz.

A média elem feltöltése-szerkesztése is átalakult. A média elem helye alapértelmezetten nem jelenik meg a felületen, egy “Médiaelem hozzáadása” gomb van helyette a felületen, erre kattintva a megszokott fájl feltöltésre alkalmas ablak jelenik meg. Média elem cseréjére és törlésére szolgáló ikon a média elem alatt helyezkedik el, így a média elem teljes képernyős megjelenítésére szerkesztési módban is van lehetőség. A média elem alt-text szövege és a maximális szélesség egy mezőben szerkeszthető és ott is jelenik meg, korábban egy mezőben lehetett szerkeszteni és a média elemren íródott ki a megadott érték.

A “Válaszlehetőségek” oszlopban a mezőknek lettek címkéi a jobb érthetőség érdekében, és a válaszlehetőségek sorrendjének a módosításakor egy animáció jelzi, hogy melyik válasz melyikkel cserél helyet, így jobban látható lett, hogy mi történik a felületen.

Emellett a teljes szerkesztési felületen több, kisebb módosítás történt a letisztultabb, egységesebb megjelenítés érdekében.

 1. LS-11646 A feladatok szerkesztési nézetének optimalizálása 720p-re a feladatbank felületen

A feladatbank felületen a feladatok szerkesztési nézete is optimalizálva lett kisebb kijelzőkre is, a felület más arányokkal jelenik meg 1920x1080p kijelzőn és 1280x720p kijelzőn. A felület akkor is a kisebb kijelzőre optimalizált nézetben jelenik meg, ha a kijelző felbontása 1920x1080p, de a számítógépen be van állítva 125%-os nagyítás. A két megjelenés között az oszlopok szélességében van különbség. 

 1. LS-11716 Az új feladat létrehozási nézetének redesignja a feladatbank felületen

A feladatbank felületen az új feladatok létrehozására szolgáló felület megjelenése, hasonlóan a szerkesztési nézethez átalakult. Ezen a felületen is a beviteli mezők “doboz”-ok lesznek, megváltozik a kijelölt és hibás állapotuk is. A nagyobb szövegek bevitelére alkalmas mezők (pl. Kérdés szövege, Súgó szövege, válaszok szövege) alapértelmezetten 1 sor magasak, de 4 sor magasságig tudnak nyúlni, utána a bennük lévő tartalom görgethető lesz.

A média elem feltöltése-szerkesztése is átalakult. A média elem helye alapértelmezetten nem jelenik meg a felületen, egy “Médiaelem hozzáadása” gomb van helyette a felületen, erre kattintva a megszokott fájl feltöltésre alkalmas ablak jelenik meg. Média elem cseréjére és törlésére szolgáló ikon a média elem alatt helyezkedik el, így a média elem teljes képernyős megjelenítésére szerkesztési módban is van lehetőség. A média elem alt-text szövege és a maximális szélesség egy mezőben szerkeszthető és ott is jelenik meg, korábban egy mezőben lehetett szerkeszteni és a média elemren íródott ki a megadott érték.

A “Válaszlehetőségek” oszlopban a mezőknek lettek címkéi a jobb érthetőség érdekében, és a válaszlehetőségek sorrendjének a módosításakor egy animáció jelzi, hogy melyik válasz melyikkel cserél helyet, így jobban látható lett, hogy mi történik a felületen.

Emellett a teljes létrehozási felületen több, kisebb módosítás történt a letisztultabb, egységesebb megjelenítés érdekében.

 1. LS-11717 Az új feladat létrehozási nézetének optimalizálása 720p-re a feladatbank felületen

A feladatbank felületen az új feladatok létrehozására szolgáló felület is optimalizálva lett kisebb kijelzőkre is, a felület más arányokkal jelenik meg 1920x1080p kijelzőn és 1280x720p kijelzőn. A felület akkor is a kisebb kijelzőre optimalizált nézetben jelenik meg, ha a kijelző felbontása 1920x1080p, de a számítógépen be van állítva 125%-os nagyítás. A két megjelenés között az oszlopok szélességében van különbség. 

 1. LS-11883 Authentikáció megjavítása az LMS számára publikációkat listázó APIkhoz

Az LMS-ben elkészült egy fejlesztés, amivel tananyag cím és publikációs ág választása alapján lehet bekötni a kurzusobjelktumnál publikációt. Ennek a funkciónak a kiszolgálásához készült el most egy háttérben zajló ellenőrzés, hogy a publikációs adatokat csak az LMS tudja elkérni az LCMS-től. A funkció akkor működik jól, ha az LMS-ben működik ez a funkció, nincs más, a felhasználók számára látható működése.

 1. LS-12150 A feladatbank felületen média elem feltöltése közben ne lehessen törölni azt az elemet, amihez a média elem töltődik

A feladatbank felületen, ha egy média elemet töltünk fel válaszlehetőséghez, akkor az adott válaszlehetőség törlésének a lehetősége inaktív addig, amíg a feltöltés nem fejeződik be.

Ismert hiba: a csoportosítás feladattípusnál még nem a megfelelő elemek törlése van letiltva, pl csoport törölhető, ha a egy csoport elemébe épp fájlt töltünk fel, illetve a csoportban a többi csoport elem nem törölhető, ha azonos csoportban egy másik csoportelemhez töltünk fel éppen média elemet.

 1. LS-12087 Médiaelemek teljes képernyős megtekintésének továbbfejlesztése a feladatbank felületen

A feladatbank felületen a feladatok megtekintési nézetéből (és most már a szerkesztési nézetből is) elérhető a Média elemek teljes képernyős nézete. Ezt a funkciót a felhasználói visszajelzések alapján továbbfejlesztettük, a háttér jobban el van homályosítva, a média elemek kaptak egy keretet, hogy jobban elkülönüljenek a háttértől, és nagyobb méretben jelennek meg, amennyiben az eredeti méretük ezt lehetővé teszi.

 1. LS-12297 Mezőstruktúra másolás felülírással esetén Oldalnavigáció másolás kialakítása

A ‘Mezőstruktúra másolás felülírással’ esetén az oldalnavigáció és a külső link is másolásra kerül. Tehát eddig mezőstruktúra felülírásos másolása esetén nem másolódott az oldalnavigáció (a külső link igen), és ezen fejlesztéssel az oldalnavigáció is másolódik tartalmi és rendező mező esetén is:

 • tartalmi mezőn lévő, másik mezőre vagy oldalra (oldalnavigáció) vagy web tartalomra (külső link) mutató események másolódnak;
 • rendezőmezőn vagy azon belül lévő mezőn lévő, a rendezőmezőn kívüli mezőre vagy oldalra (oldalnavigáció) vagy web tartalomra (külső link) mutató események másolódnak.
 1. LS-12077 Hint és explanation média elemek megjelenítése nxPreview-ban

Ha egy tananyagban van egy olyan tesztmező, amihez tartozik olyan teszt, amiben van v5-ös importtáblával importált feladat, amiben a súgóhoz és a magyarázathoz tartozik média elem (kép vagy videó), akkor előnézetben lejátszva a tananyagot a tesztben lévő, súgóhoz és magyarázathoz tartozó média elem megjelennek a feladatokban úgy, hogy a média elem a szöveg alatt helyezkedik el.

Ha az import táblába (media_width oszlop) vagy a teszttulajdonsgoknál (‘Média elemek maximális mérete’ mező) meg van adva a média maximális szélessége, és a kép vagy videó eredeti mérete annál nagyobb, akkor a megadott maximális méretnek megfelelően jelenik meg.

Ha a média elemek maximális szélessége semmilyen módon nincs megadva (sem az import táblázatban, sem a teszttulajdonságokban), vagy nulla (0) érték van megadva, és a média elemek eredeti szélessége nagyobb, mint 1160 px, akkor előnézetben lejátszva a maximális szélessége 1160 px lesz.

 1. LS-11789 Teszttulajdonságok panelen a címke mezőben a kiválasztható elemek jobban láthatóak legyenek

Amikor az nxEditorban egy tananyagoldalon a Teszttulajdonságok ablakban a Feladatcsoport tulajdonságainál a “Szűrők alapján” tabon a “Címke neve” mezőben autocomplete módon láthatóak a választható címkék, akkor a címkékből több karakter látható (szélesebb a legördülő rész), mint a fejlesztés előtt, annak érdekében, hogy a megfelelő címke kiválasztását segítse. Ezen kívül az egérrel az adott címkére állva tooltip mutatja a teljes címke nevet, arra az esetre, ha ezen a szélesebb részen sem férne ki.

 1. LS-11435 Feladatmező és tulajdonságai a publikációs csomagba

Ha egy tananyagban van egy vagy több Feladatmező, akkor a tananyag publikálásakor a Feladatmezők, azok mezőtulajdonságai, valamint az abban foglalt egy-egy feladat a publikációs csomagba bekerül, annak érdekében, hogy a tanulás során a lejátszó meg tudja jeleníteni a feladatmezőt és annak feladatát.

Jelenleg a lejátszó még a feladatmezőt nem képes lejátszani, ez későbbi funkció lesz, emiatt feladatmezőt tartalmazó tananyagot még nem lehet publikálni, mert a felületen validáció tiltja. Jelen funkció a technikai lehetőséget biztosítja, így amikor lejátszható lesz, akkor be tud kerülni a publikációs csomagba a feladatmező.

 1. LS-11344 Súgó és magyarázatok média elemei a Publikációs csomagba

A v5 import táblába segítségével lehetővé vált, importálható média elemek belefoglalása megtörtént a publikációs csomagba, így a súgó és magyarázat média elemei lejátszásnál felhasználhatóak lettek. A lejátszásnál jelenleg még nem jelennek meg, az a funkció később érkezik.

 1. LS-12212 nxOrganizerben tananyaglista betöltés gyorsítása

A tananyag lista betöltésének technikai megújításával a betöltés gyorsabb lett.

 1. LS-12192 Index a DB-be a publikálás validáció lekérdezéshez

A publikálás felületén történő validációhoz az adatbázis lekérdezés gyorsítására index került implementálásra.

 1. LS-11933 Feladat megjelenítő komponensek és service-ek felkészítése, hogy működjenek Test Session és Test entitás nélkül is

A teszt mező működésében technicai változtatásokra került sor annak érdekében, hogy a feladatmezőt implementálni lehessen.

Hibajavítások

 1. LS-12351 A “Konkurens feladatok azonosítói” mező és értékei nem jelennek meg a feladatbank felületen kiterjesztett megtekintési nézetben egyszerű feladatoknál

A “Konkurens feladatok azonosítói” mező és értékei nem jelentek meg a feladatbank felületen egy nem összetett feladat kiterjesztett nézetben való megtekintésekor. A hiba javítva lett. A mező és értékei összetett feladatoknál továbbra sem jelennek meg, mert összetett feladathoz nem tartozik ilyen érték.

 1. LS-12353 nxEditor – hibajelentés #183 – Már meglévő tananyagokban található egyedi formázott szövegeknél a 14px méretű szövegek átíródnak 16px méretre.

A már meglévő tananyagokban található egyedi formázott szövegeknél a 14px méretű szövegek átíródtak 16px méretre.

A hiba javításra került, a betűméretek visszaállításra kerültek, és a default betűméret újból 14 px lett.

 1. LS-11755 nxEditor – XS nézettartományon a multichoice az intro a válaszlehetőségek alá ugrik

A tesztmezőben a multichoice típusú kérdéseknél az instrukció szövege (intro oszlop az importálóban) XS nézeten a válaszlehetőségek alá ugrott. A hiba javításra került.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *