Tananyagszerkesztő release 2022/11.

Funkciók

 1. LS-12719 V5 import validáció – egy sorhoz több média elem esetén hiba

Ha egy sorhoz több média elem kapcsolódik, akkor azt a feladatot, amelyben ilyen előfordul nem importálja a rendszer, és erről hibaüzenet értesíti a felhasználót. Így a nem egyértelmű eseteket kiszűri, mivel csak egy média elem kapcsolódhat egy sorhoz.

 1. LS-11434 Feladatmező tulajdonságainak másolása

A Szerkesztőben a feladatmező másolása esetén az alábbiak szerint működik a rendszer:

 • Tananyag, blokk, oldal másolásnál projekten belül: 
  • a Feldatmező másolódik;
  • a Feladatmező összes tulajdonsága másolódik, így a Feladatmezőben lévő feladat ID értéke is másolódik;
 • Tananyag, blokk, oldal másolásnál projektek között:
  • a Feldatmező másolódik;
  • a Feladatmező összes tulajdonsága másolódik, kivéve a Feladatmezőben lévő feladat ID értéke nem másolódik, a másolat oldalon üres marad ez a mező;
 • Mező másolásnál oldalon belül és oldalak között:
  • a Feldatmező másolódik;
  • a Feladatmező összes tulajdonsága másolódik, így a Feladatmezőben lévő feladat ID értéke is másolódik.
 • Teljes mezőstruktúra másolásnál (beillesztés felülírással) oldalak között:
  • a Feldatmező másolódik;
  • a Feladatmező összes tulajdonsága másolódik, így a Feladatmezőben lévő feladat ID értéke is másolódik.
 1. LS-8895  Feltöltött fájl nevének tárolása és megjelenítése a “Fájl letöltés” interakcióban

A Szerkesztőben az interakciók szerkesztésekor egy oldal szerkesztésénél az interakciók panelen, valamint az “Oldal interakciói” felületen a “Fájl letöltése” típus interakciónál (művelet) feltöltött fájlok esetén az elemtárban lévő fájl neve, valamint a feltöltött fájl neve is jelenjen meg. Így az éppen feltöltött fájl nevét látja a felhasználó, azaz látható a feltöltés eredménye.

 1. LS-5164 Oldalhoz rendelt fogalmak kezelése másolások esetén

A Szerkesztőben a másolások esetén – az egyes másolás funkciók esetén – az oldalhoz rendelt fogalmak hozzárendelését is kezeli a másolás funkció az alább részletezett módon.

 • Mező másolás oldalon belül, tananyagon belül, oldalak között; mezőstruktúra beillesztése meglévő oldalra felülírással:
  • Fogalmak oldalhoz rendelése: nem másolódik, nem értelmezett, mert mezőhöz nem tartozik fogalom.
 • Oldal másolás tananyagon belül
  • Fogalmak oldalhoz rendelése: másolódik, mert a másolat oldalhoz is hozzá tartozik.
 • Oldal másolás másik tananyagba projekten belül
  • Fogalmak oldalhoz rendelése: másolódik, mert a másolat oldalhoz is hozzá tartozik.
  • Ezekben az esetekben a fogalom tananyaghoz rendelése is meg történik a másolás során, így a másolatot tartalmazó tananyaghoz is rendelődik az oldalhoz hozzárendelt fogalom.
 • Oldal másolás másik tananyagba projektek között
  • Fogalmak oldalhoz rendelése: nem másolódik, mert projektek közötti fogalom és hozzárendelés másolás nincs a rendszerben.
 • Blokk másolás tananyagon belül
  • Fogalmak oldalhoz rendelése: másolódik, mert a másolat oldalhoz is hozzátartozik.
 • Blokk másolás tananyagon tananyagok között
  • Fogalmak oldalhoz rendelése: másolódik, mert a másolat oldalhoz is hozzátartozik.
  • Ezekben az esetekben a fogalom tananyaghoz rendelése is meg kell, hogy történjen a másolás során, így a másolatot tartalmazó tananyaghoz is hozzárendelődik az oldalhoz hozzárendelt fogalom.
 • Tananyag másolás projekten belül
  • Fogalmak oldalhoz rendelése: másolódik, mert a másolat oldalhoz is hozzátartozik.
  • Ezekben az esetekben a fogalom tananyaghoz rendelése is meg történik a másolás során, így a másolat tananyaghoz is hozzá rendelődik az oldalhoz hozzárendelt fogalom.
 • Tananyag másolás projektek között
  • Fogalmak oldalhoz rendelése: nem másolódik, mert projektek közötti fogalom és hozzárendelés másolás nincs a rendszerben.
 1. LS-13399 Serilog.Exceptions csomagok használata a részletesebb hibanaplózáshoz

A hibanaplózás részletesebb lett, és jobban kereshetőek a logok a Serilog.Exceptions csomagok használatával.

 1. LS-13329 Kliensoldali hibakezelés alapjainak implementálása

A kliensoldali hibakezelés alapjainak implementálása megtörtént, annak érdekében, hogy az egyes finkciók esetén a kliens oldali hibakezelés megvalósításra kerülhessen. Ez azt a célt szolgálja, hogy a szerkesztőben előforduló hibaágakat a rendszer lekezelje, és ezeket a szerveren rögzítse a hibák észlelhetősége érdekében.

 1. LS-12274 Logoló API LCMS-ben

A kliensoldali logolás előfeltétele volt, hogy készüljön egy logló API LCMS backenden, ahova küldheti a kliens az adatokat hiba esetén, így a szerver ezeket tudja regisztrálni.

 1. LS-13330 Interakciók lejátszása funkcionalitás kliensoldali hibakezelése

Az “interakciók lejátszása” funkció halmaz kliensoldali hibakezelése megvalósításra került.

 1. LS-13008 HealthCheck package-ek frissítése újabbra

HealthCheck packagefrissítése megtörtént.

 1. LS-12347 Fogalmak oldalhoz rendelésére szolgáló felület kialakítása az nxOrganizerben (oldal-fogalom kapcsolat szerkesztése)

Az nxOrganizerben, ha egy tananyagot kiválasztunk, és a Műveletek menüben a “Fogalmak oldalhoz rendelése” műveletet választjuk, akkor a megjelenő tananyagoldal listában egy oldalt kiválasztva a jobb oldali panelen, ahol az adott oldalhoz rendelt fogalmak jelennek meg, a jobb felső sarokban található egy szerkesztés gomb. A szerkesztés gombra kattintva egy új felület nyílik meg, aminek a bal oldalán az adott oldalhoz rendelt fogalmak szerepelnek, a jobb oldali listában pedig az oldalhoz rendelhető fogalmak, azaz a tananyaghoz hozzárendelt, de az oldalhoz még nem rendelt fogalmak. A listában a fogalmak a fogalmak címe szerinti abc sorrendben jelennek meg, a bal oldali listában az összes elem, a jobb oldali listában egy oldalnyi és a lista lapozható. A listában szerepel emellett a fogalom azonosítója és leírása is, a fogalom összecsukott állapotában a leírásnak csak az első sora, kinyitott állapotban pedig a teljes leírás és a média elem, ha tartozik a fogalomhoz. A média elemre kattintva az megtekinthető teljes képernyős nézetben.

A jobb oldali listában a fogalmak előtti “+” jellel adhatóak a fogalmak az oldalhoz és a bal oldali listában a “-” jelre kattintva vehetőek el a fogalmak az oldaltól. A művelet azonnal mentődik a háttérben, így további mentésre nincs szükség. A frissen az oldalhoz hozzárendelt fogalmak a bal oldali lista tetejére rendeződnek, és ott is maradnak addig, amíg a listában nem történik keresés vagy rendezés, ekkor berendeződnek a helyükre.

A listák rendezhetőek a fogalom azonosítója és címe alapján, és a lista feletti keresővel kereshetünk a fogalmak azonosítóiban, címében és leírásában is, attól függően, hogy a “Keresési szempont”-hoz milyen érték van beállítva. 

A tananyag oldal listára a bal alsó sarokban található “Bezárás” gombra kattintva lehet visszajutni.

 1. LS-13165 Elelmek mozgatásához animáció készítése a fogalmak oldalhoz rendelése felületen

A Fogalmak oldalhoz rendelésére szolgáló felületen (oldal-fogalom kapcsolat szerkesztése), ha egy fogalmat hozzárendelünk az adott oldalhoz, akkor a fogalom, amikor átkerül a hozzárendelt fogalmak listájába, akkor egy rövid időre a témának megfelelő kiemelt színnel jelenik meg a fogalom, majd egy idő után ez a kiemelés elhalványul. A kiemelés időtartama fogalamnként számolódik, azaz egyszerre több fogalom is lehet kiemelve. Az oldaltól eltávolított fogalmak nem jelennek meg kiemelve, mert a jobb oldali lista (a tananyagoldalhoz hozzárendelhető fogalmak listája) minden ilyen esetben azonnal frissül, az adott fogalom a listában a rendezés szerinti helyét foglalja el.

 1. LS-13002 Katex képletek megjelenítése a Fogalmak oldalhoz rendelése felületen

A Fogalmak oldalhoz rendelésére szolgáló felületen (oldal-fogalom kapcsolat szerkesztése), ha egy olyan fogalom szerepel a listában, aminek a címében vagy a leírásában KATEX képlet szerepel, akkor a képlet “renderelve” jelenik meg. A képletre lehet keresni is, úgy, hogy a nem renderelt forma kerül a kereső inputmezőjébe.

Ismert hiba: a bal oldali táblázatban, ahol az adott oldalhoz rendelt fogalmak szerepelnek, még nem működik a katex képletre keresés kereső.

 1. LS-12958 Média elemek teljes képernyős megjelenítése a fogalmak oldalhoz rendelése felületen

A Fogalmak oldalhoz rendelésére szolgáló felületen (oldal-fogalom kapcsolat szerkesztése), ha egy olyan fogalom részleteit tekintjük meg, amihez tartozik kép, akkor a képre kattintva a média elem megjeleníthető teljes képernyős módban, ugyanúgy, mint a feladatbank felületen. A teljes képernyős módból a listára az “X”-re vagy a kép mellett bárhol kattintva térhetünk vissza.

 1. LS-4130 Publikálás kiegészítése fogalmak oldalakhoz rendelésével

Ha egy tananyagoldalhoz van fogalom rendelve, akkor ez bekerül a publikációs csomagba, annak érdekében, hogy a lejátszáskor majd meg lehessen jeleníteni az oldalhoz rendelt fogalmakat.

FONTOS! Az oldalhoz rendelt fogalmak megjelenítése Tanulói modulban egy későbbi fejlesztés lesz, még nem elérhető!

 1. LS-8247 Oldalakhoz rendelt fogalmak megtekintése felület nxOrganizerben – fogalmak megjelenítése

Az nxOrganizerben, ha egy tananyagot kiválasztunk, és a Műveletek menüben a “Fogalmak oldalhoz rendelése” műveletet választjuk, akkor a megjelenő tananyagoldal listában egy oldalt kiválasztva már megtekinthetőek az adott oldalhoz rendelt fogalmak. A fogalmak a listában a fogalom címével (title mező) jelennek meg, a cím szerinti abc sorrendbe rendezve. A fogalmat lenyitva megjeleníthetőek a fogalom további részletei: az import táblában megadott azonosító, a leírás és az esetlegesen hozzá tartozó média elem. A fogalmak egyesével nyithatóak ki és csukhatóak be. A fogalmakhoz tartozó képre kattintva a kép megjeleníthető teljes képernyős módban. A fogalmak címében és leírásában szereplő KATEX képletek “renderelve” jelennek meg. A listában alapértelmezetten megjelenik az összes elem, így nem tartozik hozzá lapozó.2

 1. LS-12668 Oldalakhoz rendelt fogalmak megtekintése felület nxOrganizerben – keresés a fogalmak között

A Fogalmak oldalhoz rendelése felületen, ahol az egy tananyagoldalhoz rendelt fogalmak listája jelenik meg, a lista fölött található egy kereső, amivel az adott oldalhoz rendelt fogalmak címeiben lehet keresni. A kereső 3 karakter után keres és maximum 255 karakter adható meg. Üres kereséssel a lista alapértelmezett állapotba állítható vissza. A kereső inkatív, ha az oldalhoz nem tartoznak fogalmak.

 1. LS-8948 Feltöltött média fájl nevének és méretének megjelenítése a tananyag információk táblázat exportban

A Tananyag információk felületen, ha az “Export” gombra kattintunk, akkor a megjelenő táblázatban a korábbi “Fájl neve” oszlop új neve “Fájl neve az elemtárban” lett és a táblázat  kibővült a “Feltölött fájl neve”, a “Felbontás” és “Lejátszási idő” oszlopokkal. A táblázatban azokhoz a fájlokhoz (kép, videó, geogebra), amikhez az új oszlopok értékei el vannak tárolva, megjelennek értékek, ahol ezek még nem voltak eltárolva (mielőtt a feltöltött fájl név tárolása elkészült a szerkesztőben), azoknél ezeknek az oszlopoknak az értékei üresek. A “Felbontás” oszlop a kép fájloknál, a “Lejátszási idő” a videó fájloknál van töltve, a többi fájl esetében üres.

A táblázatban az egy tananyagoldalon szereplő, de eltérő elemtári névvel rendelkező fájlok külön sorként jelennek meg, ugyanígy az egy tananyagoldalon szereplő, azonos elemtári névvel rendelkező, de eltérő feltölött fájl névvel rendelkező fájlok is külön sorként jelennek meg. Ha az egy tananyagoldalon szereplő fájlok elemtári neve és feltöltött fájl neve megegyezik, akkor ez csak egy sorként fog megjelenni a táblázatban.

Hibajavítások

 1. LS-13408 nxEditor – A mezőben lévő régebb óta használatban lévő médiaelemek esetén az információknál a médiaelem méreténél helyettesítő szöveg jelenik meg

A kép és videó mezőkben lévő fájlok esetén a méret és hossz adatoknál, az ezt kalkuláló funkció élesítése előtt feltöltött fájlok esetén nem jelenik már meg a helyettesítő szöveg, hanem maga ez a sor nem jelenik meg, hiszen nincs benne tartalom.

 1. LS-13404 V5 Exercise Import hiba FillInSelect validatorban

Bizonyos ritka esetben jelentkező import hiba (FillInSelect feladattípus esetén Description = [“]   vagy  [“;”alma”]   esetén) javításra került.

 1. LS-13402 A fogalmak oldalhoz rendelése felületeken az üres kereséskor a lapozás elhal

A Fogalmak oldalhoz rendelése felületen, ha a tananyag listát egy üres kereséssel alapértelmezett állapotba állítottuk, a lapozás használhatatlanná vált. A hiba javítva lett.

 1. LS-13403 Fogalmak oldalhoz rendelése oldalon és a feladatbank felületen is, ha nem az első oldalon állva indítunk keresést, a felület nem ad vissza találatot

A Fogalmak oldalhoz rendelése felületen és a Feladatbank felülete is, ha nem az első oldalon állva indítottunk keresést, akkor a felületen nem jelent meg a találat, ha nem volt annyi oldal, ahányadikon álltunk. A hiba javítva lett.

 1. LS-13441 Fogalmak oldalhoz rendelése tananyag oldal listában nem jó hibaüzenet érkezik, ha nincs a keresésnek megfelelő találat

A Fogalmak oldalhoz rendelése tananyag oldal listában nem a jó hibaüzenet érkezett, ha nem volt a keresésnek megfelelő találat. A hiba javítva lett.

 1. LS-13319 A publikálás során beállítható hibabejelentő funkció bekapcsolódik, akkor is, ha látszólag ki van kapcsolva

Ha korábban úgy publikáltunk egy példányt, hogy a hibabejelentő funkció ki volt kapcsolva, akkor egy új publikálási példány létrehozásakor a hibabejelentő funkció előtt nem volt pipa, viszont, ha a publikálást elindítottuk anélkül, hogy a check box értékét módosítottuk volna, akkor a hibabejelentő funkció mégis bekapcsolva került be az új publikálási példányba. A hiba javítva lett.

 1. LS-13612 Fogalmak oldalhoz rendelése felületen a tananyag oldal listában az oszlopok aránya nem a tervek szerinti

A Fogalmak oldalhoz rendelése felületen a tananyag oldal listában az oszlopok aránya nem a UI tervek szerinti volt, a tananyag oldal címnek és az elérési útvonalnak kisebb helye volt, mint a tervekben szerepelt. A hiba javítva lett.

 1. LS-13498 Feladatbank felületen a kék gombokon disable állapotban nem látszódik a szöveg

A feladatbank felületén a kiemelt színű gombokon (kék vagy narancssárga, témától függően) a feliratok nem voltak olvashatóak, ha a gomb inaktív (disabled) volt, felvették a gomb színét. A hiba érintette a keresés, “Mentés”, új elem hozzáadása gombokat. A hiba javítva lett, a feliratok olvashatóak újra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *