Tananyagszerkesztő release 2022/13.

Funkciók

 1. LS-12676 Oldalhoz rendelt feladatok megtekintése az nxOrganizerben – feladat lista

Az előző releaseben kikerült az oldal, ahol a Feladatok oldalhoz rendelése művelethez a tananyagoldalak kilistázhatóak, most pedig elkészült, hogy a listából egy oldalt kiválasztva a- jobb oldali panelen megjelennek az adott oldalhoz rendelt feladatok. A funkció használatához legalább projekt szintű szerkesztői jogosultság szükséges. A feladatok azonosítóval jelennek meg a listában, azonosító szerint vannak növekvő sorrendbe rendezve. Minden feladat lenyitható, az azonosító alatt megjelenik a feladat (kérdés) szövege, a hozzá tartozó média elem, ha van, és a feladat címkéi. A média elemre kattintva az megjeleníthető teljes képernyős módban, és, ha a feladat (kérdés) szövegében szerepel KATEX képlet, akkor az kirenderelve jelenik meg.

További fejlesztés része lesz, hogy az egyes feladatokhoz megjelennek a válaszlehetőségek és a hozzájuk tartozó médiaelemek is, valamint az egy oldalhoz rendelt feladatok listájában lehet majd keresni is a feladat azonosítójára.

 1. LS-9325 Feladatok oldalhoz rendelésére szolgáló felület kialakítása az nxOrganizerben

A Feladatok oldalhoz rendelése művelettel elérhető felületeknél a tananyag oldal listában, ha kiválasztunk egy oldalt, akkor a jobb oldali panelen, ahol az adott oldalhoz rendelt feladatok megjelennek, elérhető egy szerkesztés ikon. Az ikonra kattintva egy új felületre jutunk át, ahol az adott tananyag oldalhoz lehet majd a feladatokat rendelni a jövőben. A funkció használatához legalább projekt szintű szerkesztői jogosultság szükséges.

A mostani fejlesztéssel az készült el, hogy a bal oldali listában szerepelnek az adott oldalhoz rendelt feladatok, ha vannak, a jobb oldali listában pedig az adott projektben szereplő, de az adott oldalhoz még nem rendelt feladatok listája van. Mindkét listában szerepelnek feladatonként a feladatok azonosítói, a címkéi, a kérdés szövege. Minden feladatot le lehet nyitni, így az adott feladathoz tartozó összes címke megjelenik és a feladat szövege teljes hosszában, valamint a hozzá tartozó média elem, ha van. A média elemre kattintva az megjeleníthető teljes képernyős módban, és, ha a feladat (kérdés) szövegében szerepel KATEX képlet, akkor az kirenderelve jelenik meg.

Mindegyik sor végén szerepel egy kifelé mutató nyíl, amire kattintva az adott feladat egy új böngészőfülön megnyílik megtekintésre.

Mindkét oldalon a lista feletti keresővel lehet keresni a feladatok azonosítójában, a címkék alapján és a kérdés szövegében.

További fejlesztés része lesz, hogy az egyes feladatokhoz megjelennek a válaszlehetőségek és a hozzájuk tartozó médiaelemek is, valamint lehetőség lesz feladatokat oldalakhoz rendelni és elvenni tőle.

 1. LS-11597 V5 importtábla validáció módosulások lekövetése a feladatbank felületen backend oldalon

A feladatbank felületen a V5 importtábla kapcsán bevezetett változások a backend oldalon lekövetésre kerültek. A felhasználói felületen ennek a fejelsztének nincs látható hatása.

 1. LS-13549 Pár nélküli elem párosítás típusú feladat importálása

Az egyszerű feladatok v5 importban lehetséges úgy importálni a párosítás feladatot, hogy a bal oldalon megjelenő “konténer” elemek (amikhez párosítunk), valamint a jobb oldalon megjelenő párosítandó elemek is pár nélkül legyenek a táblázatban az alábbi variációkban:

 • Bal oldali elemek:
  • Lehet olyan sor, ami a bal oldalon megjelenítendő, névvel rendelkező “konténer” elemet hordoz, amibe nem sorolandó jobb oldalról elem, azaz nincs “Párosítandó elem” hozzá. Az alábbi oszlop értékeket kell megadni egy ilyen sor esetén:
   • id oszlop értéke: saját egyedi azonosító (eddigiek szerint).
   • parent_id oszlop értéke: a feladat question típusú sorának id értéke (eddigiek szerint).
   • row_type oszlop értéke: “answer” (eddigiek szerint).
   • A description oszlopban van érték, ez a megjelenítendő név, kötelező.
   • A group oszlopban szerepelhet egységes szintaxis ehhez, pl. <container_without_pair>
   • A többi oszlop üres.
   • Több ilyen sor is lehet egy feladaton belül
  • Technikai pár létrehozása importáláskor:
   • Nem kell felvenni egy sort az import táblában a jobb oldali technikai elemnek, mert importáláskor ez automatikusan létrejön a DB-ben, tehát létrejön egy technikai pár (párosítandó) elem kifejezetten ehhez az elemhez, ami nem jelenik meg a tanulónak.
   • Annyi technikai pár jön létre, ahány <container_without_pair> sor van az import táblában, tehát mindegyikhez külön-külön technikai pár.
 • Jobb oldali elemek:
  • Lehet olyan sor, ami a jobb oldalon megjelenítendő, névvel rendelkező elemet hordoz, ami nem sorolandó be a jobb oldali konténerekbe, azaz nincs párja. Az alábbi oszlop értékeket kell megadni egy ilyen sor esetén:
   • id oszlop értéke: saját egyedi azonosító (eddigiek szerint).
   • parent_id oszlop értéke: a feladat question típusú sorának id értéke (eddigiek szerint).
   • row_type oszlop értéke: answer (eddigiek szerint).
   • A description oszlopban van érték, ez a megjelenítendő név, kötelező.
   • A group oszlopban szerepelhet egységes szintaxis ehhez, pl. <element_without_container>
   • Több ilyen sor is lehet egy feladaton belül.

Validációk:

 • A validáció abban módosul, hogy ha pár nélküli elemről van szó, akkor lehet pár nélkül az adott sor. Pár nélküli elem az, amely: – parent_id oszlop értéke egy párosítás feladat kérdésére hivatkozik – row_type oszlop értéke: “answer” – description oszlop értéke: van benne érték – group oszlop értéke: <container_without_pair> vagy <element_without_container>
 • Minimum egy párral rendelkező elempár legyen a feladatban, nem lehet csak pár nélküli elem.
 • A pár nélküli elemeknek is kell legyen description mező értéke az importban és a feladatbank felületen is.

Példa import: 

 1. LS-13778 Pár nélküli elemre vonatkozó publikáció validáció

Publikációs példány létrehozásánál (nxOrganizerben), ha van olyan feladat a tananyagban (feladatmezőben vagy tesztben), amelyben pár nélküli elem van a Párosítás feladattípusban, akkor a publikációs hibát jelez a felületen, és a publikáció nem történik meg, annak érdekében, hogy a lejátszáskor még nem működő funkcióval ne lehessen publikálni tananyagot. (A funkció elkészültekor Tanulói és Vizsga modulban ezt a validációt kikapcsoljuk majd.)

 1. LS-14154 Párosítás típusú feladat szerkesztésének letiltása a feladatbank felületen

A feladatbank felületen a párosítás típusú feladatok szerkesztése ideiglenesen le lett tiltva, annak érdekében, hogy a feladatban import táblázattal esetlegesen beimportált pár nélküli elemet tartalmazó párosítás feladatokat ne lehessen a feladatbank felületen addig megnyitni szerkesztésre, amíg ott nem érhető el ez a beállítás. A szerkesztés vissza lesz kapcsolva, amikor a feladatbank felületen is elkészül, hogy lehet pár nélküli elemeket létrehozni, szerkeszteni.

 1. LS-13832 Spinner beépítése a kliens oldali listákba a Fogalmak oldalhoz rendelése felületeken

A Fogalmak oldalhoz rendelése felületeken bekerült egy spinner, ami az oldal töltődését jelzi, ha esetleg picit lassabban érkeznek meg az adatok, amiket meg kell jeleníteni. Ez a fejlesztés érinti az egy oldalhoz rendelt fogalmakat mutató listát és a bal oldali listát azon a felületen ahol lehet fogalmakat egy oldalhoz rendelni.

 1. LS-14058 v5 importban answer és answer_group sor group oszlopára validáció

A v5 importban csoportosítás feladat esetén answer soroknál és answer_group soroknál 

a group oszlop kitöltése kötelező. Ha nincs kitöltve, akkor hiba, és a feladatot nem importálja.

 1. LS-11935 TestProviderService és TestSessionService folyamatainak refaktora

A tesztkezelésben bizonyos működések átalakítása megtörtént stabilabb, átláthatóbb kód érdekében. 

 1. LS-13508 Kliensoldali mezőmásolás funkcionalitás hibakezelése

Azonosítottuk a kliensoldali mezőmásolás funkciónális területet érintő kódbázisban a hibakezelés potenciális lehetőségeit és pontjait, és beépítettük a hibakezelést.

Hibajavítások

 1. LS-14029 nxEditor – Hiba a kiértékelésben párosítás feladatnál újratöltés után – resetExercise reducer javítása

Hiba volt a kiértékelésben párosítás feladatnál újratöltés után feladatmező esetén. Az ExerciseSession állapotterének a frissülését (ürítését) az resetExercise reducer nem teljeskörűen végezte el. Ezért voltak feladattípusok, melyek újratöltése után a feladatmezőben a kiértékelés a korábbi kiértékelés állapotát mutatta.

A hiba javításra került.

 1. LS-14139 nxEditor – hibajelentés #200 – Google fordító használata befolyásolja az előnézet megjelenését

Ha valakinél a Google fordító felajánlotta a megjelenített oldal fordítását, és a felhasználó a „magyar” fülre kattint rá, akkor megjelenítési hibák voltak előnézetben.

A hiba javításra került.

 1. LS-14140 nxEditor – hibajelentés #201 – Nem az importtáblában megadott maximális szélesség értékben jelennek meg a médiák feladatmezőben történő elhelyezés esetén

A feladatmezőben elhelyezett feladatok média elemei nem az importáló táblázatban / nxExercises-ban megadott maximális szélesség értékkel jelentek meg nxPreviewban és nxPlayerben.

A hiba javításra került.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *