Tananyagszerkesztő release 2023/3.

Funkciók

 1. LS-13180 Pár nélküli elem párosítás típusú feladat megjelenítésekor a feladatbank felületen

A feladatbankba beimportált párosítás típusú feladatokat, ahol szerepel pár nélküli elem, meg lehet tekinteni a feladatbank felületen, így ezek a feladatok is ellenőrizhetőek a feladatbank felületen már.

 1. LS-13746 Pár nélküli elem párosítás típusú feladat megjelenítésekor a feladatok oldalhoz rendelése felületeken

A pár nélküli elemet tartalmazó párosítás feladatok a feladatok oldalhoz rendelése oldalakon is meg tudnak már jelenni. Így ott is látszik, ha egy párosítandó elemnek nincs párja. Az alábbi felületeken jelennek meg az ilyen párosítás típusú feladatok elemei:

 • egy adott oldalhoz rendelt feladatok listájánál a feladat részletei,
 • az oldal-feladat kapcsolat szerkesztésére szolgáló oldalon a tananyagoldalhoz már hozzárendelt feladatok részleteinél (bal oldali lista),
 • az oldal-feladat kapcsolat szerkesztésére szolgáló oldalon a tananyagoldalhoz még hozzárendelhető feladatok részleteinél (jobb oldali lista).
 1. LS-13361 Fill in select típusú feladat létrehozásának átalakítása a feladatbank felületen

A feladatbank felületen újra lehet listából választás (fill in select) típusú feladatot létrehozni. A listából választás feladat típus létrehozása a szerkesztéssel összhangban átalakult a korábbiakhoz képest. Egy választó listán belül tetszőleges sorrendben adhatóak meg a válaszlehetőségek, amiknél a helyességet a válaszlehetőség mögötti válaszhelyesség kapcsoló segítségével lehet megadni. Egy választó listán belül pontosan egy helyes és legalább egy helytelen válasznak kell lennie. Egy listán belül maximum 20 válaszlehetőség szerepelhet. A feladatbank felületen egy listában nem szerepelhet két válaszlehetőségnél ugyanaz a válasz.

 1. LS-15150 Munkamenet keep alive megvalósítása LCMS-ben

Az nxOrganizerbe és az nxEditorba és nxPreviewba belépés után a felhasználó belépése aktív marad, így nem fordulhat elő az, hogy szerkesztés közben lejár a session, és nem tudja elmenteni a munkáját kiléptetés miatt.

 1. LS-15259 nxOrganizer főképernyő AgGridről átállás és redesign.

Az nxOrganizer főképernyője új megjelenést kapott, valamint ennek keretében az AgGrid nevű komponenst kivezettük, mivel már nem támogatott.

Az oldal lényeges funkciói változatlanul működnek az új design alatt.

Változások:

 • a lapozás funkció összetettebb lett;
 • a shift + enter, shift + dupla klikk kombinációk helyett most alt + enter és alt + dupla klikk kombinációkkal lehet az azonos funkciókat elérni.
 • A felfele és lefele nyíllal való lépkedés most nem működik, mert az a görgetősávot mozgatja
 • Az oldal gyorsabban töltődik be technikai javítások miatt.
 • Az oldalon van sötét megjelenítési mód, a feladatban képernyőhöz hasonlóan. Az alt + t kombinációval lehet váltani a megjelenési módok között.
 1. LS-17023 Feladatokban szövegformázás megvalósítása 5db HTML tagre – előnézetben

A feladatokban a “instruction”, “question – description”, “answer – description”, hint mezőben az alábbi html formázások vannak, akkor azokat előnézetben is helyesen megjeleníti a  rendszer:

 • Amikor az adott szövegrészlet <strong>  </strong> tagek között helyezkedik el,
 • akkor a szövegrészlet vastagon szedett stílussal jelenik meg.
 • Amikor az adott szövegrészlet <sub> </sub> tagek között helyezkedik el,
 • akkor a szövegrészlet alsó indexként jelenik meg.
 • Amikor az adott szövegrészlet <sup> </sup> tagek között helyezkedik el,
 • akkor a szövegrészlet felső indexként jelenik meg.
 • Amikor az adott szövegrészlet <em>  </em> tagek között helyezkedik el,
 • akkor a szövegrészlet dőlt stílussal jelenik meg.
 • Amikor az adott szövegrészlet <u>  </u> tagek között helyezkedik el,
 • akkor a szövegrészlet aláhúzott stílussal jelenik meg.
 • Amikor a feladatokban a helyes megoldások mutatása funkcióval a rendszer a helyes megoldásokat megmutatja, akkor ott is érvényesülnek a formázások.
 • Amikor a fill in select feladatokban a select mezőben a válaszlehetőségek láthatóak a legördülő mezőben, akkor ott nem érvényesülnek a formázások, viszont a tag-ek sem látszódnak, hanem normál, formázatlan szöveg jelenik meg.
 • Amikor az adott HTML tag esetén menekülőkaraktereket használnak, akkor az adott szövegrészlet nem jelenik meg a formázási stílusban, hanem a formázási html tageket kiírja:
  • & = &amp;
  • < = &lt;
  • > = &gt.
 • Ha a feladatobjektum “hint” “instruction”, “question – description”, “answer – description” szöveges tartalmában a támogatott formázásokon kívüli html tageket ad meg a felhasználó (pl. script), akkor amikor a publikációs folyamat történik, akkor az Exam Engine import során eldobja a csomagot. Ez biztonsági okok miatt szükséges.
 1. LS-17270 Tesztösszegzőben szövegformázás megvalósítása 5db HTML tagre – előnézetben

A LS-17023 issue-ban megvalósított szövegformázások a tesztösszegzőben is megvalósulnak, a formázott szövegek ott is formázva látszódnak.

 1. LS-17397 Vizsga típusú teszt esetén az “Átlépett feladatok” teszttulajdonság alapértelmezetten be van kapcsolva

Amikor a szerkesztőben egy tananyagoldal meg van nyitva szerkesztő módban, és egy tesztmező teszttulajdonságok ablaka meg van nyitva, és az Általános teszttulajdonságok fülön állunk, akkor ha a “Teszt típusa” tulajdonság értékét “Vizsga teszt” értékre állítjuk, akkor az “Átlépett feladatok felajánlása a teszt végén” tulajdonság értéke automatikusan “Igen” értékre állítódik át úgy, hogy azt meg lehet változtatni igény esetén (nem csak olvasható).

 1. LS-13610 Exercise Import “Invalid file signature” hiba lekezelése 

A feladat import során, ha egy olyan fájl próbálnak importálni, ami nem valódi excel fájl, csak a kiterjesztése .xls[x], akkor hibára fut az importáló, és a felhasználó e-mailben visszajelzést kap.

 1. LS-17282 Csoport nélküli elem, üres csoport backend refaktor

A csoport nélküli elem és üres csoport adatbázisban tárolásának módszere változott technikai okok miatt.

Hibajavítások

 1. LS-17379 nxEditor – Order matters hibás értékelés fillin – fill_in_number esetén

A számérték megadása feladattípus esetén, ha az order_matters értéke “n (no_duplication)” volt, akkor más-más kiértékelést adott a rendszer, ha egyedül szerepelt a feladat az oldalon, vagy ha több feladat is szerepelt az oldalon.

A hiba javításra került.