Tananyagszerkesztő release 2023/4. (v1.56.0)

Funkciók

 1. LS-13182 Pár nélküli elem párosítás típusú feladat szerkesztésekor a feladatbank felületen

A feladatbank felületen újra szerkeszthetőek a párosítás típusú feladatok, és most már beállíthatóak a párosítandó elemek úgy, hogy pár nélküli elem lehessen belőlük.

Egy párosítás típusú feladatot, ha megnyitunk szerkesztésre, mostantól a párosítandó elemeknél, jobb oldalon megjelenik egy kapcsoló, amivel egy párosítandó elemet pár nélkülire lehet állítani és vissza (azaz két elemmel rendelkező párrá).

Ha egy elemet pár nélkülire állítunk, akkor a hozzá kapcsolódó pár elem adatai nem szerkeszthető állapotba állnak, és, ha így mentjük el a feladatot, akkor ezek az adatok nem is mentődnek, akkor sem, ha korábban ki voltak töltve.

Ha egy pár elem adatai ki vannak töltve (szövege, média elem, Maximális szélesség, kép leírása) és a párjánál beállítjuk, hogy az pár nélküli elem legyen, de a feladat mentése előtt vissza is állítjuk a kapcsolót, akkor a kitöltött adatok továbbra is ott lesznek a mezőkben, és újra szerkeszthetőek lesznek.

A pár nélküli elem kapcsoló nem állítható akkor, ha média elem feltöltése van folyamatban. Egy párosítás típusú feladatnak legalább egy olyan párt kell tartalmaznia, aminek két eleme van, és továbbra is 20 párt tartalmazhat, függetlenül attól, hogy a párnak egy vagy két eleme van-e.

A pár nélküli elemek a két elemet tartalmazó párokhoz hasonlóan mozgathatóak fel-le vagy törölhetőek. Minden újonnan hozzáadott pár két elemmel rendelkezik.

 1. LS-13365 Pár nélküli elem párosítás típusú feladat létrehozásakor a feladatbank felületen

A Feladatbank felületen már lehet párosítás típusú feladatot létrehozni, ami pár nélküli elemet tartalmaz.

Ha egy párosítás típusú feladat létrehozását kezdeményezzük, mostantól a párosítandó elemeknél, jobb oldalon megjelenik egy kapcsoló, amivel egy párosítandó elemet pár nélkülire lehet állítani és vissza (azaz két elemmel rendelkező párrá). A feladat továbbra is alapértelmezetten 2 párral jelenik meg, és ezek a párok két elemmel rendelkeznek, azaz egyik sem pár nélküli.

Ha egy elemet pár nélkülire állítunk, akkor a hozzá kapcsolódó pár elem adatai nem szerkeszthető állapotba állnak, és, ha így mentjük el a feladatot, akkor ezek az adatok nem is mentődnek, akkor sem, ha korábban ki voltak töltve.

Ha egy pár elem adatai ki vannak töltve (szövege, média elem, Maximális szélesség, kép leírása) és a párjánál beállítjuk, hogy az pár nélküli elem legyen, de a feladat mentése előtt vissza is állítjuk a kapcsolót, akkor a kitöltött adatok továbbra is ott lesznek a mezőkben, és újra szerkeszthetőek lesznek.

A pár nélküli elem kapcsoló nem állítható akkor, ha média elem feltöltése van folyamatban. Egy párosítás típusú feladatnak legalább egy olyan párt kell tartalmaznia, aminek két eleme van, és továbbra is 20 párt tartalmazhat, függetlenül attól, hogy a párnak egy vagy két eleme van-e.

A pár nélküli elemek a két elemet tartalmazó párokhoz hasonlóan mozgathatóak fel-le vagy törölhetőek. Minden újonnan hozzáadott pár két elemmel rendelkezik.

 1. LS-14332 Egyszerű feladatok exportálásának elindítása a feladatbank felületről (V5 formátumban)

Mostantól lehetőség van a Feladatbank felületéről a feladatok exportálására V5 formátumban, azaz a folyamat végén előálló export csomag egy V5 import csomagnak felel meg. Exportálni csak egy keresés eredményeként előálló feladatokat lehet. A funkció használatához legalább projekt szintű szerkesztőnek kell lenni.

Az exportálás indításához egy keresét kell indítani a feladatbank felületen, ezután aktív lesz az Export gomb. A gomb megnyomása után egy felugró ablak tájékoztat a folyamat elindulásáról és arról, hogy az eredmény e-mailben fog érkezni. Ha a folyamat valamiért az elején elakad, akkor egy sikertelen indításról szóló felugró ablak jelenik meg.

A táblázatok fizikai korlátai miatt egyszerre csak 5000 feladatot lehet exportálni, ha ennél több feladatot tartalmaz a találatok listája, akkor az export nem indul el és erről egy felugró ablakban kap a felhasználó visszajelzést.

Az export folyamat végén a felhasználó e-mailben kapja meg a letöltési linket, ami egy új, letöltési oldalt nyit meg. A Letöltési oldal még nem elérhető a Műveletek menüben, ez későbbi fejlesztés része. Az exportot csak az a felhasználó éri el, aki indította és számára is csak, az export indításától számított 24 óráig elérhető.

A Letöltési oldalon az adott projekt van kiválasztva a projekt választó listában, így a letöltési listában megjelenik az elindított export. Az exportok közül minidig a legfrissebb van felül, a listában szerepel a csomag neve, a keresési szempont, ami alapján az export készült, az indítás dátuma és a letöltés gomb. A csomag nevében mindig szerepel, a “Feladatbank export” és a projekt neve. A projekt választó listában a felhasználó átválthat másik projektre és amennyiben abban is van még elérhető export, amit ő indított, akkor az fog megjelenni.

Egy export sorban a letöltés gombra kattintva töltődik le a zip csomag, ami tartalmazza a Média mappát és a V5 importtal megegyező excel táblázatot. A táblázatban a feladatok az external ID szerint sorbarendezve, az importnak megfelelő adatokkal szerepelnek, viszont a média, a súgó, a jó válasz esetén megjelenő magyarázat és a rossz válasz esetén megjelenő magyarázat sorok a rendszerben tárolt azonosítóval generálódnak ki, mert ezeknek az elemeknek nem tároljuk a feladatbank importkor, a felhasználók által megadott ID-it.

A felhasználó sikertelen export esetén egy sikertelenségről szóló e-mailt kap.

Ha egy projekten be van kapcsolva a feladatbank műveletek logolása funkció, akkor az export műveletről is születnek logbejegyzések az exportban szereplő feladatokhoz. (A funkció bekapcsolása fejlesztői segítséggel érhető el és a logbejegyzések csak adatbázisban érhetőek el.)

 1. LS-17281 Tesztekben a feladatok sorrendje nem randomizálás esetén – előnézetben

Az nxEditor előnézetében tesztek lejátszásakor, a kédések nem véletlen sorrendben történő beállítása (“Kérdések véletlen sorrendben” tulajdonság értéke: “Nem”) esetén az import táblában megadott azonosítók (external id) alapján jönnek abc sorrendben a feladatok egy adott tesztben. Ezzel a Tanulói modul működésével összhangba került a lejátszás ebben a tekintetben.

Amennyiben a  “Kérdések véletlen sorrendben” tulajdonság értéke “Igen”, előnézetben akkor sem véletlen sorrendben jelennek meg a kérdések, hanem a fenti módon, az azonosítók sorrendjében. 

 1. LS-17529 Feladatmezőben a feladathoz tartozó magyarázatok ne jelenjenek meg előnézetben és a szerkesztői nézetben

A feladatokban lévő magyarázatok (az import táblázatban az explanation_correct_answer, explanation_wrong_answer mezők értékei) nem jelennek meg a feladatmezőben a feladatoknál az előnézetben és szerkesztői nézetben. Ez a Tanulói modul működésével egységesítette az előnézet e funkcióját.

 1. LS-17017 Kliens oldali logolás – kliens hibaállapotainak detektálása

A fejlesztés eredményeként a szerkesztő használatakor a kliens oldali hibákat is – bizonyos esetekben – elküldi a szervernek, így azok tárolásra kerülnek és elemezhetőek hibakeresés vagy elemzés esetén.

 1. LS-15275 Karakter limit elérésekor ennek jelzése a tanuló számára Fill in, Fill in number esetén

Amikor Teszt- vagy feladatmezőben Szókitöltő (fill in) vagy Számérték megadás (fill in number) feladatot töltünk ki, és elérjük a karakter limitet (akár az alapértelmezett, akár adott feladatnál a, import esetén a character_limit mezőben beállított érték miatt), akkor ezt jelzi a rendszer, így látható, hogy azért nem lehet tovább gépelni, mert a rendszer szándékosan nem engedi.

Az alapértelmezett limit szöveges mező esetén 180 karakter, számérték esetén 22 karakter.

Amennyiben a mezőbe a vágólapról másolunk tartalmat, és az hosszabb, mint az adott mezőben engedélyezett hosszúság, akkor az endegélyezett hosszúságig bemásolja a tartalmat, a többit levágja, és a hibaüzenet megjelenik.

A hibaüzenet alapértelmezetten a mező fölött jelenik meg, de ha nem fér ki, mert az oldal tetején van, akkor alatta jelenik meg.

Az alábbi kép illusztrálja a figyelmeztető üzenetet:

 1. LS-14011 Válaszok véletlen sorrendben help szöveg pontosítása (Teszttulajdonságok)

A szerkesztőben a teszttulajdonságok képernyőn  Válaszok véletlen sorrendben mező help szövege kiegészítésre került, részletesebben leírja a működést:

“A kérdésekhez tartozó válaszok minden alkalommal véletlen sorrendben legyenek feltéve az egyszerű és többszörös választás feladattípus esetén. A paraméter az előnézetben nem érvényesül, csak a lejátszás során. Párosítás, csoportosítás és sorbarendezés feladattípusban minden esetben véletlenszerűen jelennek meg a válaszok, a kitöltős feladatok esetén sosem véletlenszerűen jelennek meg a válaszok.”

 1. LS-17274 @Effect() dekorátorok átalakítása createEffect használatára LCMS kliensben

Technikai átalakítás történt annak érdekében, hogy támogatott eszközök legyenek a kódban.

 1. LS-17780 Publikáció validáció átállítása: Üres csoportok/csoport nélküli elemek engedélyezése

A publikáció funkcióban engedélyezésre került az, hogy olyan tananyagot is publikáljanak a Tanulói modul felé (Vizsga modul felé nem), amelyben van olyan feladat, amely üres csoportot vagy csoport nélküli elemet tartalmaz. 

 1. LS-13799 SessionService-ek refaktorálása

A tesztkezelés refaktorálás részeként a session service-ek kezelésének átalakítása megtörtént.

Hibajavítások

 1. LS-12612 NxExercises – Az Instrukció, a Súgó és a Magyarázat mezők kompakt nézetben nem jelennek meg egyszerű feladatoknál és megjelennek összetett feladatoknál

A Feladatbank felületén Az Instrukció, a Súgó, A Jó válasz esetén megjelenő magyarázat és a Rossz válasz esetén megjelenő magyarázat mezők Rosszul jelentek meg kompakt nézetben, azaz az egyszerű feladatoknál nem jelentek meg, az összetett feladatoknál, ahol nem tartozhatnak a feladathoz, pedig igen. A hiba javítva lett, már csak az egyszerű feladatoknál jelennek meg kompakt nézetben és kiterjesztett nézetben is.

 1. LS-17450 A Feladatbank felületen a fill in select feladatok szerkesztésénél és létrehozásnál nem jelenik meg a válaszhelyességhez kapcsolódó hibaüzenet, és nem ugrik a hibás választólistához a fókusz

A Feladatbank felületen, a Listából választás típusú feladatoknál, ha a válaszok szövegét nem szerkesztettük, csak a válasz helyességet jelző kapcsolót és egy listában minden kapcsoló helytelenre lett állítva, nem jelent meg a hibaüzenet, hogy nincs helyesnek jelölt válasz. Emellett, ha olyan választólista volt hibás a feladatban, ami nem látszott már a képernyőn (és előtte nem volt más hiba a feladatban), akkor a fókusz nem ugrott oda. Mindkét hiba javítva lett.

 1. LS-17325 Feladatbank felületen ha nem létező címkére keresünk, elszáll a kereső és nem jó az üzenet, ha nincs találat

A Feladatbank felületen, ha címkék alapján szerettünk volna keresni, és a begépelt értékre nem volt találat a címkék között, akkor ki lehetett a “Nincs találat” értéket is választani, ami után a keresést elindítva az teljesen elromlott, nem lehetett további keresést indítani. A hiba javítva lett, ezt az értéket nem lehet kiválasztani, emellett a keresés gomb sem aktív, ha nem egy, a listából kiválasztott címke érték szerepel a mezőben. Nem jó üzenet jelent meg akkor sem, ha nem volt a keresésnek megfelelő feladat, ezentúl az az üzenet jelenik meg, ami jelzi, hogy nincs a keresett feltételeknek megfelelő feladat. 

 1. LS-12423 A feladatbank felületet olyan felhasználó is eléri URL alapján, akinek nincs jogosultság az adott projektre

A feladatbank felületet URL alapján olyan felhasználó is elérte, akinek nem volt hozzáférése az adott projekthez, keresni és szerkeszteni nem tudott, de a felületet elérte. Ilyen esetben most már a felhasználót átirányítjuk az nxOrganizer felületére.

 1. LS-17838 Feladatbank felületen a keresés performancia gondokat okoz

A Feladatbank felületen a keresés nagyon le tudott lassulni, a hiba javítva lett.

 1. LS-16997 Feladatok oldalhoz rendelése oldalon törölt tananyagoldal esetén nem jelenik meg a felugró ablak és nem frissül a tananyag oldal lista

A feladatok oldalhoz rendelése tananyag listában, ha egy olyan oldalt választottunk ki, amit a betöltődés óta töröltek, akkor a popup nem jelent meg, és nem töltődött be a tartalom.

A hiba javításra került, ilyen esetben megjelenik egy felugró ablak, amiben az szerepel, hogy az oldalt törölték, és a lista frissül.

 1. LS-17407 nxEditor – hibajelentés #218 – Feladatmező magyarázatok megjelennek kiértékeléskor

A fenti LS-17529 issue keretében a hiba javításra került. Részleteket l. ott.

 1. LS-17448 Nem jelenik meg a composite feladatot tartalmazó teszt nxEditor, nxPreview

Bizonyos esetekben az összetett feladatok nem jelentek meg előnézetben (vizsga és eredményszerző teszt esetén ha a teszt nem automatikusan indult).

A hiba javításra került.

 1. LS-17711 nxEditor – Mentés gomb disabled névtelen mező létrehozás után

Névtelen mező létrehozása után a mentés gomb inaktív volt.

A hiba javítsára került.

 1. LS-17208 #bejelentés – FW: Nxeditor szövegdoboz (mező sorrendezés) probléma

Egy régi tananyagban a mező sorrendezés elromlott. Alapos vizsgálat után a tananyag az éles adatbázisban javításra került, a jelenlegi kódban javítás nem volt szükséges, mert egy korábbi, egyedi együttállásnál romlott el a tananyag mezők sorrendje.