Gyakran ismételt kérdések

Videók

Milyen kiterjesztésű videókat lehet feltölteni? Milyen korlátozások vannak a videó hosszára, méretére?

Mp4 kiterjesztésű fájlokat, és a fájlok mérete maximum 1 Gb lehet. De javasoljuk a rövid videók használatát, mert a nagy méretű fájlok a tananyag kezelését, használatát (publikálás, tanulás) megnehezítik.

Képletek

Egyenletek, matematikai, fizikai vagy kémiai képletek megjelenítésére, létrehozására és szerkesztésére milyen lehetőségek vannak?

A szövegmezőben és a Feladat-importtáblázatban a KaTex formátumot lehet használni a képletek megjelenítéséhez: https://katex.org/

Szövegformázás

Milyen célt szolgál a szövegformázásnál ez az opció: „</>” ?

Programkód formázást jelöl – programozási kód részletének idézésére vagy bemutatására szolgáló formázás.

Hogyan lehet a szövegnek többfajta színt adni?

Ha egy szöveg mezőben pl. az első sornak piros színt akaruk adni, az utolsó sorban levő szavaknak pedig kéket, ki kell jelölni a kívánt sort, és a Szövegformázás panelen a Szöveg színe sorban meg kell adni a kívánt szín hexadecimális kódját. (A kód beírása után Entert kell nyomni.)

Van lehetőség nagyobb mennyiségű szöveg, esetleg egymás utáni szövegek és képek egyben történő importjára külső forrásból a tananyagba?

Erre sajnos nincs lehetőség.

Linkek

Hogyan kell a tananyagszövegben internethivatkozást létrehozni? Mik a pontos lépései egy URL szóhoz, szövegrészhez történő hozzáadásának?

A szöveget ki kell jelölni, majd a Szövegformázás panelen az URL részhez be kell írni a weboldal címét a http:// vagy https:// előtaggal, a cím után Enter billentyűt kell nyomni.

Interakciók

Interakciók létrehozásakor mi a különbség a „Mező megjelenése” és „Mező megjelenítése”, vagy a „Mező eltűnése” és a „Mező elrejtése” között?

Az Interakció létrehozása 4 fő lépésre bontható:

  1. A mező kiválasztása, amelyről az interakciót indítani szeretnénk. Ez a forrásmező.
  2. A forrásmezőn meg kell adni, hogy milyen esemény váltsa ki az interakciót.
  3. Ezután meg kell adni, hogy az forrásmezőn történő esemény hatására, milyen interakció hajtódjon végre.
  4. Meg kell adni az(oka)t a célmező(ke)t, amelyekkel szeretnénk, hogy a megadott interakció megtörténjen.

A Mező megjelenése és Mező eltűnése események a forrásmező viselkedésére utalnak.

A Mező megjelenítése és Mező elrejtése interakciók pedig a célmezővel kapcsolatos történésre utalnak.

Példa:

A X mezőre ráteszem a Mező megjelenése eseményt, majd megadom a Mező elrejtése interakciót az Y célmező megadásával. Ebben az esetben az X mező láthatóvá válása esetén Y célmező eltűnik.

Táblázatok

Hogyan lehet táblázatot hozzáadni, szerkeszteni?

Az nxEditor egy magas szintű reszponzív tananyagszerkesztő. A táblázatok sajnos nem túl reszponzívak, így ezekre külön szerkesztőfelület nem áll rendelkezésre.

Megosztásra került a “Fürge ujjak v3” tananyag, melyben elhelyeztünk egy Táblázatok nevű blokkot. Ebben adunk ötletet arra, hogyan lehet repszonzívvá tenni a táblázatot mezőstruktúrák használatával.

Képek

Hogyan lehetséges a képek pontos méretezése?

A reszponzív tananyagok szerkesztése során a pontos méretekben való gondolkodást el kell engedni, és helyette arányokban kell a tartalom egymáshoz való méreteit megadni. A reszponzív elvek elsajátításához javasoljuk az nxEditor: Reszponzív szerkesztés és sablonkészítési irányelvek dokumentumunk tanulmányozását.

Első javaslatként ajánljuk, hogy a képek mérete ne legyen nagyobb annál, mint az XL mérettartomány mérete.

Bizonyos képek a méretezés ellenére a szerkesztőben a beállításoknak megfelelően, az előnézetben pedig teljes (eredeti méretben) jelennek meg. Mi ennek az oka?

A képek pixelmérete a megjelenés során nem számít, mivel azt, hogy a képek milyen méretben jelennek meg, a képet befoglaló mezők megjelenítési mérete határozza meg. A befoglaló mezők méretét pedig az adott sorban szereplő további mezők aránya és/vagy Mezőtulajdonságok panelen a Maximális szélességként megadott érték szabályozza.

Animációk

Milyen animációs lehetőségek vannak, pl. oldalváltáskor vagy lapozáskor?

Jelenleg nincs animációs lehetőség az nxEditorban. A szerkesztő nem teszi lehetővé GIF fromátumú képek importálását.

Milyen más formátumot érdemes használni animált képek beillesztésére?

Animált PNG használata lehetséges, de a képek mérete miatt használatuk nem javasolt rendszerünkben.

Ha egy külső alkalmazásban készítünk HTML5 animációt, azt hogy lehet beilleszteni a tananyagba?

Erre jelenleg nincs lehetőség.

Hangfájlok

Hogyan és milyen kiterjesztésű hangfájlokat lehet feltölteni? Csak feladatcsomag részeként?

Az nxEditorban hangfájlok feltöltése jelenleg nem lehetséges. Áthidaló megoldásként a következőt javasoljuk:

A hangfájlt mp4 formátumban kerüljön feltöltésre. Az események, interakciók segítségével a hangfájl indítása, szüneteltetése, megállítása külön vezérlőgombokra tehető, melyek akkor is működtethetők, ha a videómező elrejtésre kerül az oldalon.

A feladatcsomag részeként szintén csak mp4 formátumú hangfájl tölthető fel. Ebben az esetben a videó elrejtésére és a média irányítására külön kezelőgombok nem hozhatók létre.

Fogalomtár

Hogyan hozható létre fogalomtár?

Fogalomtár létrehozása a Feladatok importálásához hasonlóan lehetséges. Projektadmin jogosultság szükséges hozzá. Ebben az esetben az nxOrganizer nyitóoldalán (ahol a tananyagok listája látható) a Műveletek gombra kattintva érhető el a Fogalomtár importálása művelet.

Az importált fogalmak projektszinten kerülnek tárolásra, de  az importálás során csak egy adott tananyaghoz rendelhetőek hozzá. Az importálás után a Fogalomtár gomb automatikusan megjelenik az adott tananyag lejátszása során.

Tartalomjegyzék

Hogyan lehetséges tartalomjegyzék létrehozása?

A tananyagban a tartalomjegyzék automatikusan generálódik a blokkok és tananyagoldalak alapján, azaz – a szerkesztés során – a Tartalomstruktúra panelben látható szerkezet jelenik majd meg tartalomjegyzékként. (Ez alól azok az oldalak jelentenek kivételt, amelyeknél az Oldaltuljadonságok panelen a Rejtett mező értéke “Igen” értékre lett állítva.)

Lehetséges a címsorokból tartalomjegyzék generálása?

Erre nincs lehetőség. A tananyag tartalomjegyzéke a Tartalomstruktúra panelben szerepeltek alapján jön létre. Amennyiben egy tananyagoldalon szeretnének a tananyagban szereplő címsorokból tartalomjegyzéket előállítani, azt egyedileg kell beszerkeszteni és karbantartani.

A címsorok csak formázási szabályok vagy más programozott működést is támogatnak?

Az nxEditorban egyelőre csak előredefiniált címsorok használhatóak, illetve lehetőség van egyedi formázási beállításokra. Egyéb, programozott működésre nincs lehetőség.

Lehetséges a címsorokból morzsamenü generálása?

Jelenleg nincs lehetőség arra, hogy külső hivatkozásról, azonosítás nélkül vagy azonosítással, a tananyagon belüli oldalra lehessen mutatni. Interakciókkal természetesen lehet a tananyagoldalak között navigálni.

Mezők sorrendje

Előnézetben az egymás alatti szövegmezők nem mindig a szerkesztőben látható megadott sorrendben jelennek meg. Mi ennek az oka?

Mivel a mezők sorrendje, láthatósága nézettartományonként eltérhet, valószínűsítjük, hogy a Nézettartományok használata miatt tűnhet eltérőnek a szerkesztőben és az előnézetben látható állapot. A szerkesztőben a Nézettartomány panel segítségével változtathatóak, az előnézetben pedig a böngészőablak szélességével szimulálhatóak a különböző nézettartományok.

Feladatok

Milyen feladattípusok vannak? Hol hozhatók létre a konkrét tesztkérdéseket tartalmazó tesztfeladat-objektumok?

Jelenleg rendszerünkben a következő feladattípusok elérhetőek: egyszerű és többszörös választás, szókitöltő, és számkitöltő feladat. A Fürge ujjak v3 tananyagba bekerült egy bemutató oldal, ahol ezek a feladattípusok megtekinthetőek.

A tesztek szerkesztéséhez az alábbi oldal található segítség: https://tamogatas.nexiuslearning.com/szerkesztoknek/. Az itt található dokumentumok közül az nxEditor – Quickguide Tesztek létrehozása nyújt segítséget a feladatcsomag összeállításában.

Tesztkérdések csak Excel-sablon importálással hozhatók létre, vagy létezik online tesztszerkesztő felület?

Jelenleg csak importálással lehetséges tesztkérdéseket felvinni a rendszerbe.

Hol lehet az importált tesztkérdéseket utólag szerkeszteni? Tesztmező, vagy a teszt szerkeszthető? Hol van a gomb?

A kérdések megváltoztatása új importálással lehetséges. Amennyiben a rendszerbe egy már létező ID-val kerül importálásra egy kérdés, akkor a rendszerben az adott ID alatt tárolt kérdés felülírásra kerül a legfrissebb importálás során bekerült kérdéssel.

Az nxEditor – Quickguide Tesztek létrehozása dokumentum 4. pontjában szerepel a Tesztmező létrehozása. A létrehozás után, a tesztmező kijelölése után a Mezőtulajdonságok panelen megjelenik a Teszttulajdonságok gomb.

A feladatbank import fájl sablonban mire szolgálnak a question_label_ oszlopok?

Az nxEditor – Quickguide Tesztek létrehozása dokumentum tartalmazza erre a részletes választ. A question_label mezőkben található címkék  segítségével lehet a kérdéseket feladatcsoportokba rendezni, és a feladatcsoportok segítségével állítható össze egy adott teszt.