Tananyagszerkesztő release 2023/9.

Funkciók

  1. LS-18239 Figyelemmátrix típusú feladatok szerkesztése a feladatbank felületen

A feladatbank felületen most már lehetőség van a Figyelemmátrix típusú feladatok szerkesztésére is. Bővebb leírás a figyelemmátriy feladattípussal kapcsolatban a Feladattípusok quickguide-ban, a feladatbank felületen történő szerkesztéssel kapcsolatban pedig a Feladatbank felület quickguide-ban. 


  1. LS-18240 Figyelemmátrix típusú feladatok létrehozása a feladatbank felületen

A feladatbank felületen most már lehetőség van a Figyelemmátrix típusú feladatok létrehozására is. Bővebb leírás a Feladattípusok quickguide-ban, a feladatbank felületen történő szerkesztéssel kapcsolatban pedig a Feladatbank felület quickguide-ban. 


  1. LS-18465 Szövegmező szerkesztési funkciók refaktorálása I.

A tananyagszerkesztőben átalakult a szövegmezőben elhelyezett szöveg szerkesztésének és a vágólapról történő beillesztésének módja, annak érdekében, hogy a funkció jobban használható legyen. Az átalakítás során az alábbiak módosultak:

Vágólapról és a szerkesztőből, másik szövegmezőből történő beillesztéskor a szöveg nem hoz magával semmilyen háttérszínt, hibásan sem és akkor sem, ha a forrásban van ilyen beállítva a szövegnek. A szöveg előtti üres sorokat és egy kivételével a szöveg végén található üres sorokat beillesztéskor levágja a rendszer.

Beillesztéskor konzisztensebb lett, hogy a formázások hogyan kerülnek át: a tananyagszerkesztőben most készített szövegmezőből másolt szöveg esetén minden ottani formázást hoz a szöveg. Régi szövegmezőből másolt szöveg esetén a betűméretet leszámítva minden más formázást megfelelően illeszt be, kivéve a háttérszínt/kiemelést, azt nem hozza át. Külső forrásból való beillesztéskor azokat, amiket a rendszer fel tud ismerni (ennek pontosabb meghatározása nem lehetséges, sok tényezőtől függ). 

Kiegészítés: ha külső forrásból illesztünk be szöveget, akkor előfordulhat, hogy az utolsó bekezdésben a vastag betűk mérete kisebb lesz vagy az utolsó felsorolás elem már nem lesz a felsorolás része. A hiba Google Docs-ból történő beillesztéskor jelentkezik (Word-ből nem), ha a szöveg végére egy üres sor kerül ENTER-rel, akkor a formázás jellemzően jól jelenik meg.

Szövegmezőbe már csak akkor lehet beilleszteni szöveget, ha az oldal meg van nyitva szerkesztésre.

A szövegeken végzett formázások már nem hatnak ki egymásra, ha a betűszínt állítjuk, az nincs hatással a boldozásra

Az alapértelmezett betűméret a 16px-es lett, a listák esetében is, úgy, hogy a korábban szerkesztett tananyagoknál az alapértelmezett méret a 13px maradt, lista esetén 14px. Ha régebbi szövegmezőből másolunk olyan szöveget, ami nem címsor és nem beállított a betűméret, akkor beillesztéskor az új alapértelmezett, 16px-es értékre állítódik be a betűméret.

A szöveg betűméretét és típusát a rendszer akkor írja ki minden esetben, ha kurzorral belekattintunk a megfelelő helyre, kijelölt szöveg esetében pedig csak akkor, ha az adott címsornál alapértelmezettől eltérő méret vagy betűtípus van beállítva és ez az egész kijelölt tartományra egységesen egy érték. Ha nincs az alapértelmezettől eltérő érték megadva, vagy a kijelölt szövegben többféle is előfordul, akkor nem jelzi a rendszer ezeket az értékeket a felületen.

A betűméret kiválasztó listaként és beviteli mezőként és is működik. Belekattintáskor lenyílik egy lista: ebből választható az összes címsor és egyéb formázás betűmérete. Ha nem a listából választunk és rögtön elkezdünk gépelni a mindenkori betűméret intervallumon belül begépelt számok enterrel rögzíthetőek (jelenleg a méretek beállíthatóak 1px-től 50px-ig, plusz a 100px). Amikor gépelünk, az alapértelmezett értékek közötti találatokat felkínálja a lista elején is (vastagabban jelölve).

A címsorok kezelése is átalakult, már nincs formázási korlátozás a betűtípusra és a betűméretre, minden címsornál állíthatóak ezek a tulajdonságok. Mivel szabadon állítható a betűméret, ezért a címsorok elnevezéseiből a lenyíló listában kikerült a betűméret. Megszűnt a “Normál nagy” címsor, mert ez a címsor 16px betűméretű volt, ami most már megegyezik a “Normál” címsorral, mert az is 16px. Megszűnt az “Egyedi formázás” címsor is, mert a betűméret és betűtípus szabadon állítható most már a “Normál” címsornál is.

Régi szövegmezők szerkesztésekor a korábbi “Egyedi formázás” címsorú szövegek “Normál” címsorúként jelennek meg, a korábbi  “Normál nagy” címsorú szövegeknél pedig nem jelenik meg kiválasztott címsor a “Címsor stílus” mezőben.

Ha a kijelölt szövegrészbe tartozó bekezdésekben (blokkokban) egymástól eltérő betűméretek vannak beállítva és ezen a szövegen a címsor értékét módosítjuk, akkor a szövegben szereplő címsor értékekre való váltások után az érintett címsorok magukba olvasztják a velük azonos betűméretű szövegeket és együtt formázódnak tovább. A jelenlegi MS Word és Google Docs címsor kezelése is ilyen. Fontos, hogy a normál betűméretű (16px-es) formázásokat minden címsor váltásnál magába olvasztja. Ennek oka a visszafelé kompatibilitás tartása.

FONTOS: jelenleg lejátszási oldalon csak azok a betűméretek tudnak helyesen megjelenni, amik a listából választható értékek, nem javasoljuk egyedi betűméretek használatát. Októberben várható a tanulói és a vizsga modulban is, hogy meg tudnak jelenni az ezektől eltérő betűméret értékek is.


  1. LS-18884 Számérték megadása típusú feladatnál az intervallum alsó határánál megadott érték hosszát is validáljuk feladatbank felületen

A feladatbank felületen számérték megadása típusú feladatoknál intervallum típusú válasz esetén már az alsó határ hosszát is vizsgáljuk, ha van megadva érték a “Válasz maximális karakterhossza” mezőben. Az alapértelmezett 22 karakteres limitre eddig is vizsgálta a rendszer az intervallum alsó határát is.


  1. LS-19418 A feladatbank export legyen kicsomagolható, ha a projekt nevében szerepel kettőspont

Ha a projekt nevében kettőspont volt, akkor, mivel ez bekerült a feladatbank export csomag és az xlsx fájl nevébe is, a csomag kicsomagolása nehézkes volt. A jelenlegi fejlesztés a kettőspontot kihagyja a csomag és a fájl nevéből, helyette nem kerül be helyettesítő karakter.


  1. LS-18566 Publikációs webjob 2.0 létrehozása

A publikálási folyamat technikai oldalról jelentősen átalakult. Mostantól a publikálási folyamatban egy tananyag feldolgozása egyben történik, csökkent a memória- és a processzorhasználat is, bizonyos részfolyamatok párhuzamosítva lettek. A folyamat logolása kibővült és összességében hibatűrőbbé tettük. Ezektől a változásoktól azt várjuk, hogy a folyamat gyorsabb és stabilabb lesz, és a nagyobb tananyagok publikálása is gördülékeny lesz, azaz nem lesznek “beakadó” publikációk.


  1. LS-18803 Projekt szintű tárhely és felhasználói adatok összesítése és letárolása naponta a tananyagszerkesztőben

A tananyagszerkesztőben éjszakánként egy webjob összesíti az adott projekt által használt tárhelyet, ami a projekt tényleges tárhelyéből és a kapcsolódó média elemek és egyéb fájlok méretéből adódik össze, emellett felírja az adott pillanatban a projektnél valamilyen jogosultsággal rendelkező felhasználók azonosítóit. A fejlesztés célja, hogy később ezek az adatok szervezeti szintre összesíthetőek legyenek és ezek elszámolás alapját képezhessék.


Hibajavítások

  1. LS-18777 nxEditor – Feladatmezőben a feladat kiértékelés hibásan működik, ha elem nélküli konténer van a párosítás típusú feladatban

A tananyagszerkesztőben előnézetben a feladatmezőben elhelyezett párosítás típusú mező rosszul értékelődött ki, ha a feladatban volt elem nélküli konténer (bal oldalon elhelyezett elem, aminek nincs párja). A hiba javítva lett.


  1. LS-18811 nxEditor – Szövegmezőben szöveg igazítás elcsúszik szerkesztő nézetben

A tananyagszerkesztőben szövegmező szerkesztésekor az egy sornál rövidebb szövegek, amik jobbra vagy középre voltak igazítva, nem az igazítás szerint jelentek meg. A hiba javítva lett. 


  1. LS-18828 Párosítás típusú feladatban pár nélküli, csoport nélküli elemek esetén a “group” érték rosszul töltődik a feladatbank exportban

A feladatbank exportban azoknál a feladatoknál, ahol pár nélküli vagy csoport nélküli elem szerepelt vagy üres csoport, az exportban a “group” oszlopban nem a “container_without_element” vagy az “element_without_container” kifejezés jelent meg, hanem egy guid. A hiba javítva lett.


  1. LS-19003 nxEditor – Feladatcsoport tesztparaméterek nem törlődnek

A tananyagszerkesztőben tesztmező szerkesztésekor, ha egy feladatcsoportot töröltünk, majd újabb lett létrehozva, akkor megkapta az új feladatcsoport az előző, törölt csoport beállításait. A hiba javítva lett.


  1. LS-19215 nxPreview – Tesztösszegző lap, ha a kérdés hosszú szöveget tartalmaz, balról kicsúszik a képernyőről

A tananyagszerkesztőben előnézetben a teszt végén megjelenített összegzőben, ha hosszú volt a kérdés szövege, akkor a bal oldalon kicsúszott az egész összegző tartalma, így nem lehetett látni a számozást vagy lenyitni a kérdéseket. A hiba javítva lett.


  1. LS-19502 Feladatbank – Feladat szerkesztés – Kérdés mező súgója nem változik a típusváltáskor

A feladatbank felületen, ha egy feladat típusát módosítottuk, akkor a kérdés szövegéhez tartozó súgó tartalma nem változott a típusnak megfelelően. A hiba javítva lett.